Czy warto zapewnić sowim podwładnym świeże owoce w pracy?

Owoce dla pracowników

Każdy sposób motywacji pracownika jest dobry. Niekoniecznie jednak musi być to gratyfikacja finansowa, w postaci premii. Tym bardziej, że w dobie kryzysu, coraz więcej pracodawców musi liczyć się z narastającymi kosztami. W jaki zatem sposób skutecznie motywować pracowników? Czy serwowanie podwładnym świeżych owoców w pracy jest dobrym pomysłem?

Czym jest motywacja?

Motywacja to wszystkie czynniki, które prowadzą do podjęcia określonego działania, aby osiągnąć dany cel.

W jaki sposób motywować pracowników?

Dobra motywacja pracowników wpływa na efekty ich pracy. Jak podają specjaliści od zarządzania i marketingu, istnieją dwa rodzaje motywacji:

  1. Zewnętrzna – czyli finansowa, w postaci premii lub dodatkowych benefitów, to jest ubezpieczenia zdrowotnego czy karnetu na siłownię
  2. Wewnętrzna – opiera się na docenieniu pracownika, poprzez na przykład oficjalną pochwałę i uznanie zasług na zebraniu całego zespołu, nadanie tytułu pracownika miesiąca itp.

Menadżerowie najchętniej zapewniają swoim podwładnym karnety na siłownię, bowiem jest to dla nich opłacalna opcja. Po pierwsze w przeliczeniu na jednego pracownika stanowią one niski koszt, bowiem kupując pakiety przedsiębiorcy dostają spore zniżki od klubów sportowych, co więcej wydatek ten mogą odliczyć od podatku. W ten sposób zadowolony jest zarówno pracownik, jak i jego szef.

Inną metodą motywacji jest udostępnienie pracownikom zaplecza wypoczynkowego, w postaci pokoju z aneksem kuchennym, bezpłatną kawą i herbatą. Spora ilość właścicieli firm wprowadza także tak zwane kulinarne dni tematyczne, na przykład słodkie piątki z pączkami lub drożdżówkami, czy zdrowe czwartki, podczas których pracodawca zapewnia owoce w biurze.

Świeże owoce w pracy – czy to dobry pomysł?

Owoce w pracy jako czynnik motywujący podwładnych, to jeden z najnowszych trendów panujących wśród polskich przedsiębiorców. Jak mówią psychologowie daje on pracownikom poczucie, że ich szefom na nich zależy. Owoce są bowiem zdrową przekąską, zapewniającą jedną z pięciu porcji dziennych witamin, w naturalnej ich formie.

Właściciele firm doceniają też niskie koszty tego typu motywatora, bowiem średnia skrzynka owoców do biura, to koszt kilkudziesięciu złotych, ponadto mogą wliczyć ją sobie w koszty uzyskania przychodu.

Jakie owoce zamawiać do pracy i dlaczego?

Mandarynki jako owoce dla pracowników
Źródło: Pexels.com

Przedsiębiorcy najczęściej zamawiają gotowe kosze lub skrzynki różnorodnych owoców do pracy. Dzięki temu, każdy pracownik może z nich wybrać sobie to co lubi. Najczęściej znajdują się w nich:

  • Jabłka – posiadają między innymi dużo witaminy C, która uodparnia organizm, oraz witaminy A, poprawiającej wzrok
  • Pigwa – jedną z zalet pigwy jest uodparnianie organizmu i zwalczanie infekcji w początkowej jej fazie
  • Banany – są syte, zawierają duże ilości potasu, dzięki czemu regulują ciśnienie krwi oraz mają pozytywny wpływ na pracę mięśni
  • Borówka amerykańska – flawonoidy zawarte w borówce amerykańskiej poprawiają pamięć, a witamina A- wzrok
  • Brzoskwinie – posiadają dużo wartości odżywczych przy małej liczbie kalorii
  • Truskawki – właściwości zdrowotne truskawek są często niedoceniane. Te niskokaloryczne owoce posiadają bardzo dużą ilość witamin i mikroelementów. Wpływają między innymi na pracę mięśni (potas), umiejętność skupienia się (magnez), wzrok (witamina A), eliminują zmęczenie (żelazo).

Duża dawka witamin, zawarta w tych produktach pozwala nie tylko zwiększyć efektywność umysłu pracownika, ale także nabyć mu odporności, uniknąć zwolnień lekarskich w ciągu roku oraz  zapobiec otyłości związanej z wcześniejszym zjadaniem niezdrowych posiłków i przekąsek, w czasie przerwy.

Hodowla owoców w biurze – czy to nie przesada?

W wielu firmach pracownicy zamiast kwiatów hodują własne drzewka owocowe. Dzięki temu nie tylko się integrują i tworzą przyjazne środowisko pracy, ale także mają swoje owoce na co dzień, choć w małych ilościach.

Najczęstsze mini drzewka owocowe uprawiane w firmach to cytryny,  mandarynki, morele, krzaczki pigwy oraz pnącej truskawki. Ich zaletą jest to, że rosną maksymalnie do kilkudziesięciu centymetrów od ziemi, wadą, iż potrzebują szczególnej opieki, w tym nawożenia, utrzymywania odpowiedniej temperatury powietrza i nawodnienia.

Artykuł napisała:
Beata Smoter, dziennikarz

 

1 thought on “Czy warto zapewnić sowim podwładnym świeże owoce w pracy?

  1. Myślę, że to świetna opcja! Nam szefostwo regularnie dostarcza owoce do kuchni biurowej 🙂 Każdy chwali to rozwiązanie, bo jest to świetna metoda na głoda, a wiadomo jak w brzuchu burczy to i pracować się nie chce 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close